Att söka amerikanskt visum

God Jul allihop! Det känns konstigt att bara hoppa in i andra saker men jag tänkte egentligen inte ägna jättemycket bloggplats åt julen. Vi har varit med Olofs familj och haft det härligt och ser nu fram emot några avkopplande dagar på landet hos mamma och pappa dit vi kom idag. Så det är gött!

Men det som också är gött är att vi har fått mail från NYFA (new york film academy, remember?) och våra papper har tydligen kommit fram. Vad är då nästa steg kan man undra, för vägen dit är fortfarande lång. Låt mig bara sammanfatta stegen so far (jag gillar konkreta listor).

1. Hitta skolan, beställa material –> gjorde att en kille mailade oss och frågade om vi verkligen var intresserade –> ”ja” sa vi och vi skulle föresten besöka New York så vi ville gärna komma förbi och titta, det gick bra så klart. De tog emot oss och visade runt.
2. (man kan skippa första steget…) Skickade in en kursansökan till skolan via deras hemsida. Piece of cake. ”Det här kommer gå smort som en kakform” tänkte vi.
3. De skickade tillbaka diverse olika mail med information om betalning, I-20 cert-ansökan, boende samt vilka andra papper man måste skicka in (till exempel passkopior och betyg).
3,5. Leta reda på alla dessa papper vilket innebär gå till banken och ringa gamla gymnasieskolan för de gamla betygen samt fylla i två eller tre olika enkäter. ”gick inte så fort som vi tänkte” tänkte vi.
4. Vi skickar in allt detta + bokar biljett till USA (det vill säga, vi borde göra det nu, vi började egentligen med att göra det och måste nu boka om de biljetterna, men det var ju en liten miss kan man säga) + betalar depositionsavgiften på 500 dollar som verkligen bokar plats på kursen
5. I-20 certifikatet är nu på väg och vi har ytterligare två avgifter att betala innan vi kan få vårt visum så dessa ska betalas ”nu, är vi verkligen nästan färdiga”
6. Dags att boka tid på amerikanska ambassaden i Stockholm. För dit måste vi på ”intervju” för att få visum. Men det räcker inte att bara åka dit. Då måste vi också fylla i ett dokument som man hittar på deras hemsida, man ska ha med pass OCH personbevis (om jag förstått det hela rätt), bevis på att man har råd att vara i USA under den tiden man ska vara där + det här I-20 certifikatet som verkar vara själva klistret i hela kakan. ”inte alls färdiga ännu tydligen”
7. Vi har förhoppningsvis vårt visum, vi har förhoppningsvis plats på kursen, vi har flygbiljett och då är det dags för: försäkring, boendeletande och så ska vi ju betala resten av kursavgiften. Piece of cake!

Och så lär jag väl ha glömt något och så lär det väl dyka upp lite till på vägen. Men just NU inväntar vi som sagt det här certifikatet. I’ll keep you posted!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s