Australien jobbar med fördomar, inte mot dem

Så har det äntligen blivit verklighet, det HippHipp skojade om redan för tio år sedan, nämligen ett Mansdagis. Japp, det är sanning, män som går på dagis. Varför man inte kunde komma på ett bättre namn vet jag inte. Men IKEA i Australien har nu startat det som många förtryckta män säkert önskat sedan IKEA startades 1943, en plats där de kan hänga, spela tv-spel och käka gratis korv medan frugan är och shoppar. Alltså, jag tycker detta är fantastiskt underhållande och jag kan tänka mig att debatten kan bli stor om varför just män får gå på ”dagis” och varför man bara förutsätter att det alltid är kvinnor som vill gå och shoppa och hit och dit men sådana diskussioner tröttnar jag snabbt på (jo, allt borde vara jämlikt!). Men jag tycker framförallt att det är kul att de kallar det dagis, ett begrepp som kommer från daghem och som nu heter förskola (enligt wikipedia, japp, jag kollade upp det). Förskola i sin tur tänkt att, och jag citerar nu wikipedia, ”bedriva pedagogisk verksamhet som främjar barnens välbefinnande, lärande och utveckling”. Hur pedagogiskt det här mansdagiset är för männen låter jag vara osagt. Jag kan heller aldrig tänka mig att detta kommer till Sverige, då måste man nog döpa om det. Eventuella namn skulle kunna vara ”en plats för din man ELLER fru som behöver ta en paus” eller ”Hängrum för ALLA oavsett, kön, sexualitet, etnicitet, religion eller funktionshinder”. Vi är rätt korrekta i Sverige, att bara skriva ”ALLA” räcker liksom inte. I Australien är de inte korrekta, men roliga! 


Kolla in artikeln i DN om mansdagiset!
Ikea öppnar mansdagis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s