16mm film

Nu har vi börjat filma! Det är väldigt roligt men ack så tekniskt och mycket att hålla reda på. Vi filmar med 16mm film, svart-vitt och utan ljud för tillfället. Vi kommer egentligen aldrig lära oss ta ljud, men sen, när vi filmar digitalt som kommer vi ha möjlighet att ta ljud och Bryan säger att han kan inte hindra oss från att göra en film med dialog men han avråder oss verkligen från det. (det är tydligen väldigt svårt)

En hel lektion gick åt till att lära sig sätta i film i kameran, det är väldigt pilligt och man vill inte gärna göra fel då vi själva betalar för rullarna (ca $20 styck) och de räcker i 2,5 minuter. Sen är det bara att byta igen.

Här är vi ute på vår första shoot för att testa kameran på olika sätt (olika linser, över/underexponering, fokus och så vidare), plötsligt upptäcker man att vi alla har ganska olika erfarenhet vad gäller filmande. Och det är ganska roligt och ibland lite jobbigt, det verkar som om det är ganska få som är intresserade av själva inspelningen och organiserandet kring den, de flesta är mest intresserade av det artistiska. Jag är precis tvärt om. 

 Dags att lära sig allt om ljussättning. Eller lite i alla fall. Pyttelite. (det är tydligen också ganska svårt) Det är väl inte riktigt min starka sida (som sagt, jag organiserar gärna en inspelning, men jag behöver kanske inte nödvändigtvis vara den konstnärliga själen i det hela) Men det är bra att lära sig om man ska bli duktig på resten.

Ett crew testar utrustningen innan de ska ut och filma sin första scen.

Vår första uppgift är att filma en Mise en Scène – som tydligen betyder ”put in scen” ordagrant översatt till engelskan. En iscensättning helt enkelt. Vi ska filma en scen i en tagning och det får gärna hända något kul eller tänkvärt i den tagningen. Folk har väl hittills inte kommit på några jättebra idéer men den här övningen är fram för allt till för att vi ska lära oss kameran och tekniken. Jag ska filma min mise en scène på onsdag, vi får väl se om jag har kommit på något bra tills dess. Några förslag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s