Ledarskap: Struktur vs Relation

Vi har fått hjälp med ledarskapsfrågor, gruppdynamik, feedback och konflikthantering (vilket låter väldigt hårt men, helt enkelt hur man vågar ta tag i en konflik, typ) av en fantastiskt duktig man som heter Stein Kleppestö. Han jobbar på ekonomihögskolan och vi fick tips om honom från en kille i förra kommittén som hade haft honom som lärare. Det visade sig vara ett lyckoskott och Stein har jobbat både med mig, kommittén, sektionscheferna och snart också med souscheferna. Det har varit väldigt utvecklande och tryggt att ha någon ”vuxen” och från verkliga livet som har kunnat hjälpa oss med den här typen av frågor, peppa oss och ofta sätta in saker och ting i större perspektiv. Ibland har man ju en tendens att dra väldigt stora växlar på saker som Stein då kan belysa från ett annat håll, eller berätta att det är precis samma sak ute i arbetslivet, eller att vi är mer välfungerande än vissa styrelser och verkliga arbetsplatser vilket uppmuntrar oss så klart. För det är svårt att leda 5678 karnevalister, att få alla att ta del av informationen som går ut, att få alla att ha roligt och känna sig delaktiga, att få alla att jobba mot samma mål eller att inte ge upp när något blir jobbigt eller oklart. Det är svårt. Och var ska man börja? Jag jobbar fram för allt mycket med kommittén, de andra sektionscheferna och deras souschefer. Det blir 64 personer. Så mitt första mål är att nå ut till dessa 64 och tillsammans med dem leda karnevalen i en gemensam riktning. Det är ett riktigt bra gäng och det är väldigt roligt att jobba med dem. Det känns som om det är de mest drivna personerna i hela världen just nu. (Just nu är ioförsig hela världen Karnevalen, för oss… 🙂 men det är känslan som finns där).

Stein har lärt oss att man behöver två saker för att leda; struktur och relation.

Man behöver en struktur i form av ramar för arbetet, en tidsplan, målsättning, hur man lägger upp mötena, hur man rapporterar och uppdaterar varandra, delar information och så vidare. Men man behöver också relationen; känna att man är uppskattad, att det man gör spelar roll, att någon bryr sig om hur man mår och att man också kan snacka om annat och inte bara jobb. Dessa två måste jobba i balans med varandra, för mycket struktur kan göra att man inte känner sig uppskattad eller sedd som medarbetare. Men för mycket relation kan å andra sidan göra att det känns som om man inte kommer framåt, att man bara snackar om annat och har trevligt men faktiskt inte producerar något, eller att det känns oklart vad man ska producera eller åstadkomma. Vi är alla olika bra på dessa två (och behöver de olika, olika mycket) och därför behöver man också olika typer av personer i en grupp, så att man själv kan göra det man är bra på. Det är Stein också väldigt tydlig på; man ska vara sig själv. Man är satt på den posten man har för att någon vill att man ska vara där baserat på hur man är som person och vad man har gjort tidigare. Det får man inte glömma, även om det är lätt att göra det ibland och då börja fokusera på hur ”den perfekte ledaren är”. Men det gör bara att man försöker vara något man inte är helt bekväm med och då blir man inte en trovärdig ledare. Nu låter det som om jag har alla svar, vilket inte är sant direkt, jag upprepar mest vad Stein har lärt oss. Sen gäller det ju att efterfölja det också, komma ihåg det och försöka vara sig själv i alla lägen. Lita på sin magkänsla och stå för det man tycker, så att man också kan föra bra diskussioner och vara konsekvent. Inte direkt en piece of cake… Men väldigt spännande att försöka lära sig!

Personligen så gillar jag att jobba med struktur och organisationsuppbyggnad, när jag blir stressad så går jag tillbaka till struktursbyggandet. Sätter paus och gör en lista eller en mindmap för att få överblick, det funkar alltid! Sen vet jag precis vad jag håller på med och vad jag måste skicka vidare till de jag jobbar med. Nu har jag jobbat med struktur ganska mycket de senaste dagarna så nu ska jag gå över till relationsbiten. För de närmsta dagarna händer det mycket i karnevalen! Imorgon släpper vi tidningen, på lördag är det tidningsdag (5678 karnevalister intar Skåne och sprider Karnevalstidningen, jag ska åka runt till så många städer jag hinner med och peppa dem), på söndag släpper vi biljetterna till alla nöjena och dansen, alla nöjen har redan haft eller ska ha kollationering, många upphandlingar ska avslutas i dagarna, tåget ska börja byggas, programmet ska bli färdigt (och därmed också karta, tider och namn på allting) och sedan är det tisdag! Så det blir väldigt intensivt och då är det skönt och ha lite struktur att stå på! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s