Sylta och Safta!

Plötsligt hade jag kommit över några paket röda vinbär och ett gäng citroner på grund av min otroligt stora svårighet att slänga mat. Röda vinbär är inte direkt supergott vid den här tidpunkten och sex citroner var också svårt att göra av med så jag bestämde mig helt enkelt för att sylta och safta. Min svägerska Johanna har lärt mig att om man bara kokar bären med syltsocker så är det hur lätt som helst! Det var det, receptet står på syltsockerpaketet. 

Och min mamma brukar göra en så otroligt god citronsaft som också är enkel att svänga ihop så där på en kvart. Man behöver 2 liter vatten, 2 kg socker, 100 gram citronsyra och 2 citroner. Man kokar upp vatten, socker och citronsyra och ser till så att allt löser sig. Sedan sköljer man citronerna ordentligt, skalar av skalet tunt (så att man inte får med så mycket av det vita, det är beskt) och skär skalen i små bitar. Ta av sockerlösningen från plattan, i med skalen. Låt svalna, i med juicen av de två citronerna. Tappa upp på flaska! 

Resultatet: 

Bild

Voilá!

Citronsaften blev riktigt bra. Sylten har jag ingen aning om. Jag gillar inte sylt direkt. Så det var ju tur att det bara blev någon deciliter. Anledningen till att den sitter fast i locket? Jag har lärt mig att man ska fylla på sylten i en varm och ren burk och ställa den upp och ner för att få något slags vakuum. Högst oklart men så blev det i alla fall! Jag kanske får gå en ny syltutbildning hos mamma i sommar… 

Obs. Bilden är ett montage och den där tjusiga kryddgrytan bakom är också ett resultat av vad som blev över efter en fest, jag vet inte riktigt vad jag ska ha timjan till när min mat just nu mest består av fil eller köttbullar och snabbmakaroner… 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s